Корзун Віталій Наумович

Кафедра технології харчування

Посада: професор кафедри

Науковий ступінь: доктор медичних наук

Вчене звання: професор

Біографія

Народився 20 грудня 1937 року в селі Пулино-Гута Червоноармійського району Житомирської області.

Лікар-гігієніст, радіолог.

Доктор медичних наук (1995), професор (1999).

У 1967 році закінчив Київський медичний інститут, де працював у 1970–1974 роках. Відтоді – у Київському інституті удосконалення лікарів: доцент кафедри гігієни харчування (1980–1987 рр.); завідувач лабораторії радіаційної гігієни харчування Наукового центру радіаційної медицини АМНУ (Київ, 1987–2003 рр.); водночас – професор кафедри технології харчування Київського економічного університету (2000–2004 рр.); від 2004 – завідувач лабораторії спеціальних харчових продуктів та епідеміології харчування Інституту гігієни та медичної екології НАМНУ (Київ).

Сфера наукових інтересів

Вивчає проблеми профілактики і лікування йододефіцитних захворювань. Розробляє препарати, харчові продукти й домішки для профілактики накопичення та прискорення виведення радіонуклідів із організму. Запропонував метод дезактивації молока, соку, грибів від радіонуклідів цезію.

Під його керівництвом захищено 7 кандидатських і 1 докторська дисертації.

Автор близько 300 робіт. Має 24 свідоцтва і 3 патенти на винаходи.

Патенти

Спосіб виробництва м’якого сиру//1678274

Винахід належить до молочної промисловості і може бути використаний у виробництві м’якого сиру.

Спосіб виробництва м’якого дієтичного сиру//1664240

Винахід належить до молочної промисловості і може бути використаний у виробництві м’яких дієтичних сирів.

Спосіб виробництва хліба//1658959

Винахід належить до харчової промисловості, зокрема до виробництва хлібних і мучних кондитерських виробів, призначених для профілактичного і лікувального харчування.

Основні наукові праці

1. Пищевые продукты в лечебном питании. – К., 1985 (у співавт.).

2. Чернобыль: радиация и питание. – К., 1994 (у співавт.).

3. Ионизирующая радиация и питание детей. – К., 1997 (у співавт.).

4. Пища и экология. – О., 2002 (у співавт.).

5. Харчування людини і сучасне довкілля: теорія і практика. – К., 2003 (у співавт.).

6. Функціональні харчові продукти у профілактиці йододефіцитних захворювань // Гігієна населення місць. – К., 2010. – Вип. 55.