Ратушенко Антоніна Тарасівна

Кафедра сучасної інженерії та нанотехнологій

Посада: доцент кафедри

Науковий ступінь: кандидат технічних наук

Вчене звання: доцент

Досвід роботи: 44 роки

Почесні звання і відзнаки:

Відмінник освіти України,
Подяка Міністерства освіти і науки України

Біографія

Народилася 9 березня 1956 року.

Відомості про вищу освіту

Закінчила Київський торговельно-економічний інститут у 1978 році за спеціальністю “Технологія та організація громадського харчування”, отримавши кваліфікацію інженера-технолога.

Відомості про підвищення наукової кваліфікації

У 2001 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – Технологія продуктів харчування.

У 2005 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології і організації ресторанного господарства, атестат ДЦ №010541 від21.04.2005 р.

Відомості про підвищення педагогічної кваліфікації

Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова, кафедра медико-біологічних і валеологічних основ охорони життя, 15.10.2012 – 15.04.2-13, посвідчення № 712013.

Основні етапи діяльності

1978-1981 роках працювала Кооперативне професійне училище на посаді: викладача.

1981-2006 роках працювала в Київському торговельно-економічному університеті на різних посадах.

2006-2015 працювала в Державній службі органів місцевого самоврядування. 

Має досвід викладання дисциплін:

  1. Технологія продукції ресторанного господарства
  2. Проєктування закладів ресторанного господарства
  3. Основи виробничого дизайну
  4. Технологічне проєктування закладів ресторанного господарства
  5. Технологічна експертиза в закладах ресторанного господарства
  6. Основи молекулярної технології в закладах ресторанного господарства
  7. Спеціальні технології кулінарної продукції у закладах ресторанного господарства
  8. Оздоровче харчування
  9. Спеціальні технології харчової продукції
  10. Актуальні проблеми галузі

Галузь наукових інтересів

1. Розроблення новітніх технологій продуктів харчування з функціональними властивостями

Перелік наукових праць

Має понад 100 публікацій, зокрема:

1. Ратушенко А.Т. Оптимізація якості кондитерських виробів із використанням яблучного порошку [Текст] / А. Т. Ратушенко, М. М. Калакура, Г. А. Бублик // Технологический аудит и резервы производства. – 2016. – № 3/3(29). – Х. – С. 12-17.

2. Ратушенко А.Т. Бісквіти функціонального призначення [Текст] / А. Т. Ратушенко, А. П. Малежек, М. С. Бойко // XІІІ Всеукраїнська наук. конф. студентів і молодих вчених “Молодь: освіта, наука, духовність”, 13 квітня 2016 р. – К.: Університет «Україна», 2016. – С. 43-44.

3. Ратушенко А.Т. Обґрунтування раціональних технологій кондитерських виробів із використанням яблучного порошку [Текст] / А. Т. Ратушенко, А. П. Писаренко, Д. А. Кондратенко // XІІІ Всеукраїнської наук. конф. студентів і молодих вчених “Молодь: освіта, наука, духовність”, 13 квітня 2016 р. – К.: Університет «Україна», 2016. – С. 45-46.

4. Ратушенко А.Т. Розширення асортименту функціональних молочних продуктів [Текст] / XІІ Всеукраїнської наук. конф. студентів і молодих вчених “Молодь: освіта, наука, духовність”, 16 квітня 2015 р. – К.: Університет «Україна», 2015. – С. 36-37.

5. Антоніна Ратушенко, Надія Зубар, Аліна Волкова (Київ). Перспективи використання лактитолу у виробництві десертної продукції оздоровчого призначення. ХХХІХ Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Вітчизняна наука на зламі епох: проблеми і перспективи розвитку», 2018 р.

6. Міжнародна  науково-практична конференція «Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність», присвяченій 80-річчю з дня народження ректора університету (1988-1991 рр.), д-ра техн. Наук, професора, члена-кореспондента ВАСГНІЛ Бєляєва Михайла Івановича.

7. Тези доповіді Ратушенко Антоніна Тарасівна, магістра І курсу Смаль Оксана Миколаївна «Кондитерські вироби функціонального і лікувально-рофілактичного призначення з додаванням сировинних компонентів» V Міжнародна  науково-практична конференція «Проблеми та перспективи розвитку сучасної науки в країнах Європи та Азії», 30.06.2018. Переяслав-Хмельницький,  Бублик Г.А.,  Ратушенко А.Т. «Активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів в умовах інклюзивного навчання».

8. Збірник наукових праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна» / А.Т. Ратушенко, Н.О. Жидко «Формування управлінської культури студентів – майбутніх педагогів» 2018 р.

9. Тези на XVIІI Всеукраїнську наукову конференцію студентів і молодих вчених  «Молодь, освіта, наука, духовність» 12-13 травня 2021 року м. Київ  Творинська Г.Р. Ратушенко А.Т.

10. Технологічні аспекти створення хлібобулочних виробів. Піскун П.Г. Ратушенко А.Т.

11. Основні напрями інноваційної діяльності при виробництві органічної продукції Кацюба А.  Ратушенко А.Т.

12. Оптимізація технології виробництва оздоблювальних напівфабрикатів зниженої енергетичної цінності Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Тенденції та перспективи розвитку науки і освіти в умовах глобалізації»

13. 31 травня 2022 року Надія Зубар, Антоніна Ратушенко, Аліна Волкова. Проблема репродуктивного здоров’я та харчування для його зміцнення.